Пролетта е символ на обновяване и свежест. Природата се събужда за нов живот. Раздвижват се соковете на дърветата, появяват се нови листа и цветове, цветята разцъфват. 

Организмът на човека също минава през сходни промени. Тялото се обновява и има нужда да освободи всичко излишно, което е натрупало през зимата. Заради тежките и мазни храни, месо, сирена, брашно и захар, които са преобладавали в менюто за сметка на пресните и свежи продукти, се натрупват токсини, които са истинска отрова за органите и системите ни.

Пролетта е и периодът на сенните хреми, синузити, грипоподобни състояния, появата на които предразполага неразтоварения от зимата организъм.

Така наречената пролетна умора е също следствие на нуждата на тялото да се пречисти.

Има няколко лесни за следване правила, които подпомагат освобождаването на излишното и дават усещане за свежест и лекота:

  • Движете се повече. Изберете спорт, който ви допада и ежедневно практикувайте.
  • Не се изкушавайте да обличате летни дрехи. Слънцето  е все още слабо и това предразполага към настинки
  • Няколко минути на ден медитация ще ви се отразят добре
  • Яжте само, когато имате апетит. 
  • Не подхапвайте между храненията. Изберете чаша прясно изцеден сок или плодове
  • Не яжте, докато предишното хранене не се усвои, т.е. 3-5 часа
  • Не приемайте студени храни или напитки. Също тежки, пържени, мазни или големи количества сурова храна.

ЗАКУСКА

Тъй като храносмилателният огън сутрин е слаб, закуската трябва да е лека и питателна – каша от просо или елда с масло и сирене или с мед и орехи е подходяща. Сварена овесена каша също е добра идея

Пийте повече чай, като дайте превес на този с джинджифил, мед и лимон. Може да приготвите термос с чай и да имате топла напитка през целия ден.

ОБЯД

Обядът е времето за основно хранене. Яжте всичко, което обичате, но в умерени количества

За подсилване на храносмилането изяжте преди хранене ½ – 1 чл настърган пресен джинджифил с няколко капки лимон и щипка сол. 

Чаша айрян – сладък или солен е добре да присъства на обяд, отново за подобряване на храносмилането. Добавянето на подправки към него е препоръчително – щипка кимьон, куркума, кориандър както и вездесъщият джинджифил.

ВЕЧЕРЯ

Вечерята е ранна и лека. Най-добре сгответе топла зеленчукова или оризова супа, а може и рядка супа от червена леща. 

Автор: Петя Иванова